Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Olejek różany i jego właściwości

Olejek różany i jego właściwości

Jedno jest pewne: róża to królowa kwiatów. Jak magnes przyciąga urzekający zapach tych szlachetnych kwiatów, zachwycają one barwą i kształtem. Ale nie tylko. Bogactwo dobroczynnych aktywnych składników pozwala wykorzystywać przetwory różane w medycynie i kosmetyce. Róża jest także starożytnym duchowym symbolem. Jest kwiatem, który otwiera się niezwykle powoli i ujawnia swój piękny zapach. Jeśli będziemy chcieli zbyt wcześnie wyważyć jej drzwi będzie to szkodliwe dla róży.


Róża jest świętym symbolem zrozumienia ewolucji duchowej ludzkości.Aby prawdziwie zrozumieć symbol róży konieczne jest zawieszenie naszych zmysłów intelektualnych i kulturowych, po prostu być otwartym na wzniosłość tego kwiatu. Jest on zarazem symbolem czystości i namiętności niebieskich i ziemskich pragnień bycia doskonałym, zarówno: dziewictwo i płodność, życie i śmierć.


Istnienie róż jest na świecie o wiele starsze niż przypuszczamy, były od dawna zakorzenione w ludzkiej świadomości. W Europie znaleziono skamieniałe róże, które liczą sobie ok. 35 mil. lat. Wieńce różane znalezione były w najstarszych egipskich grobach.
Numerologicznie róża oznacza Nr. 5. Przyjęta od symbolu dzikiej róży, składającej się z pięciu płatków a całkowita róża jest wielokrotnością pięciu. W formie geometrycznej odpowiada pentagramowi - pięciu elementom życia, serca lub istoty "czegoś". Pełna róża jest już mocno rozbudowana niczym merkabah, z pięciu elementów wzrosła w bardziej doskonałą formę.

W sensie wielorakości (absolutyzm) róża stanowi rozszerzenie wiedzy na temat życia poprzez rozwój zmysłów.

Róża jest również jednym z podstawowych symboli w alchemii i w ten sposób stała się filozofią ukrzyżowania, zmartwychwstania i mistycznych zaślubin przeciwieństw (król - królowa). Odbudowana, ale już na innym poziomie. C. Jung omówił ją w kategorii: całość, która jest połączona - "Ja i Ty" jako część transcendentalnej jedności (komunikacji).
Róża jest związana z sercem, jest symbolem jego tajemnic lub rzeczy, które nie mogą być jeszcze wypowiedziane, są objęte przysięgą. W złożonej strukturze róży (w pełnej) jest ukryty wewnętrzny rdzeń, tajemnica ukryta w róży.
Na temat róży można napisać bardzo dużo, w różnych kontekstach: duchowym, mistycznym, ziemskim, alchemicznym a nawet używa się jej jako symbol energii seksualnej.

Mając powyższa wiedzę,świadomi jesteśmy jej leczniczych właściwości oraz skuteczności na najbardziej niebezpieczne choroby (w tym wypadku mowa o terapeutycznym olejku eterycznym). Zawiera takie substancje, jak geraniol, eugenol, nerol i flawonoidy.
Ze względu na siłę i skuteczność działania trzy składniki olejku różanego warto wyróżnić. Na przykład fenyloetanol działa silnie przeciwbólowo, porównywany jest nawet ze słabymi preparatami narkotycznymi. Doskonale łagodzi bóle mięśni i skóry, a zwłaszcza dolegliwości psychogenne.

Inny składnik olejku różanego – feranzol – wyjątkowo skutecznie leczy schorzenia skóry, szczególnie postarzałej i zmęczonej. Oprócz tego jest doskonałym dezodorantem. Aldehyd cytralowi, kolejny ważny składnik olejku różanego ma działanie przeciwwirusowe i doskonale likwiduje objawy zakażenia wirusami z grupy opryszczki.
Znając własności terapeutyczne poszczególnych składników olejku, łatwo wytłumaczyć jego skuteczność terapeutyczną. Poza tym, jak wiadomo w mieszaninie działanie pojedynczych substancji zostaje zwielokrotnione.


Nowoczesne badania elektroencefalograficzne, olfaktometria oraz badania krwi wykazują, że olejek różany a zwłaszcza zawarty w nim fenyloetanol, oddziaływuje na przysadkę mózgową, stymulując wydzielanie substancji zwanej encefaliną, która jest endogennym opiatem powodującym euforię i zniesienie bólu.
Właściwości aromaterapeutyczne olejku różanego są znane od stuleci. Olejek działa antydepresyjnie, łagodząco i bakteriobójczo. Koi i wzmacnia nerwy.
Olejek różany jest jednym z najcenniejszych i co za tym idzie najdroższych olejków eterycznych na świecie. Jako jedyny pomaga przy poparzeniach popromiennych. W medycynie naturalnej bardzo ceniony za swoje właściwości. Ponadto normalizuje ciśnienie krwi, pomaga przy przewlekłym zapaleniu żołądka i niedoborach enzymów. Łagodzi migreny, nudności, napięcie przedmiesiączkowe i stany osłabienia organizmu. Leczy pleśniawki, oparzenia i normalizuje układ hormonalny. Olejek różany jest silnym afrodyzjakiem.

W sferze emocjonalnej likwiduje nerwice, wzmacnia uczucie radości, zwiększa energię.

W kosmetyce stosowany do skory suchej. Łagodzi podrażnienia, wygładza i poprawia elastyczność. Olejek różany regeneruje skórę i ma działanie odmładzające. Pomaga przy leczeniu trądziku różowatego i przebarwień skóry. Normalizuje pracę gruczołów łojowych i potowych. Redukuje blizny i rozstępy.

Wzmacnia, regeneruje, poprawia nawilżenie skóry, rozjaśnia przebarwienia oraz poprawia cerę z pękającymi naczynkami. Ma działanie ściągające i antyseptyczne. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie sprawdza się w przypadku pielęgnacji cery dojrzałej i wrażliwej, pobudza produkcję kolagenu dzięki czemu działa przeciwzmarszczkowo oraz przyspiesza regenerację naskórka.

Bakteria ginie wciągu pięciu minut od kontaktu ze świeżymi płatkami róży.
Róża jest zdumiewająco pięknym kwiatem, który z tego powodu jest uwieczniony w poezji i nieśmiertelny w legendach. Dawno temu, pierwsza różę otrzymano ze zwykłej dzikiej róży; zrobił to jakiś nieznany ogrodnik około czterech tysięcy lat temu.

Starożytni doktorzy używali wody różanej do uspokajania nerwów, kadzili pacjentów z chorobami płuc róŻanymi kadzidełkami, podawali pacjentom chorym na serce i nerki ekstrakt z płatków róży.

Olejek różany jest podstawowym medycznym komponentem róż; stymuluje i harmonizuje ludzki system immunologiczny i nerwowy. Poprawia także aktywność gruczołów dokrewnych, usuwa stwardnienie w organach oraz odnawia komórki. Olejek różany korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, gdyż leczy błony śluzowe, walczy z brakiem flory bakteryjnej oraz brakiem fermentacji w żołądku i jelitach.

Płatki róży zawierają witaminę C, karoten, witaminy z grupy B, witaminę K, która jest podstawą prawidłowej homeostazy. W płatkach róży można znaleźć prawie wszystkie substancje mineralne z tablicy Medelejewa. Zawierają wapno wpływające na przemianę materii oraz asymilację pożywienia, potas niezbędny do normalnej aktywności serca, miedź, która uczestniczy w *** haemopoesis *** oraz poprawia aktywność gruczołów dokrewnych, jodynę która korzystnie wpływa na gruczoł tarczycy. Lista zalet róży jest wystarczająco długa i pozwala nazwać różę uniwersalnym środkiem medycznym.

Zaleca się zbieranie płatków róży wcześnie rano, kiedy powietrze jest czyste i wilgotne, najlepiej po deszczu lub obfitej rosie. Płatki należy zbierać z przekwitłych, ale nie opadających róż. Zebrane, powinny zostać natychmiast zasuszone lub użyte bez płukania w celu zachowania ich leczniczych właściwości. Zebrane płatki różane mogą być użyte do przygotowania ekstraktów, wywarów, wody lub olejków różanych.

Bakterie w kontakcie ze świeżymi płatkami róży giną wciągu pięciu minut, co sprawia, że róża jest doskonałym lekarstwem do leczenia chorób skóry. Świeże płatki róży pomogą wyleczyć jątrzące rany lub oparzenia. Mogą także złagodzić alergiczne swędzenia.

Puder z płatków róży wymieszany z miodem jest skutecznym lekarstwem w przypadku zapalenia jamy ustnej i paradontozy. Miksturę należy wcierać w zapalone dziąsła. Bóle głowy, choroby i osłabienia mogą być leczone inhalacją róż i wywarów z róży. Inhalacje są także zalecane dla ludzi o słabym systemie nerwowym, podatnych na nerwice i depresje. Jeśli cierpisz na choroby na tle nerwowym, przeziębienie, grypę, kaszel, umieść miskę z gorącą wodą i płatkami róż w pomieszczeniu, w którym przebywasz.

Wywar z róż doskonale reguluje pracę mięśnia sercowego. Z tego powodu lekarze rekomendują różane inhalacje na stany skurczowe naczyń wieńcowych. Kąpiele z dodatkiem płatków róż są doskonałym rozwiązaniem przeciwko chorobom nerwowym. Uspokajają, odnawiają, usuwają niecierpliwość oraz oczyszczają skórę. Zaparz pół szklanki płatków róży wrzątkiem w przykrytym naczyniu w celu zachowania wywaru. Wlej napar razem z płatkami do kąpieli. Działanie naparu będzie silniejsze, gdy dodamy do kąpieli sok z buraków. Nigdy nie odrzucaj przekwitłych wiązek róż lecz rób z nich kąpiele lecznicze.

Spryskiwanie się wodą różaną jest rekomendowane w przypadku wielu chorób. Zalej 10 g płatków różanych szklanką wrzątku i umieść w przykrytej miseczce. Codzienne stosowanie przez okres dwóch tygodni jest zalecane dla ludzi cierpiących na choroby nerwowe. W tym przypadku spryskiwać powinno się górną część pleców ciepłą wodą różaną. Spryskiwanie wodą różaną jest korzystne również dla osób zdrowych w celu wzmocnienia systemu nerwowego i immunologicznego.

Proszę pamiętać, że zapach róży może zostać wytworzony sztucznie w warunkach laboratoryjnych i nie ma nic wspólnego z prawdziwą różą. Nie ma on jakichkolwiek właściwości terapeutycznych i w wielu przypadkach jest on wręcz toksyczny..


TRADYCYJNE SPOSOBY UZYCIA: Róża była używana od tysięcy lat jako dobrodziejstwo dla naszej skory. Znany i bardzo ceniony arabski starożytny lekarz - Avicenna -jako pierwszy w znanej nam historii dokonał destylacji olejku z róży oraz był autorem całkowicie kompletnego opracowania w formie książki o uzdrawiających leczących właściwościach wody różanej pochodzącej z destylacji płatków róży. Poprzez większość starożytnej historii olejek ten był produkowany w specjalny sposób z użyciem bezzapachowego czystego oleju metodą tłoczenia ( ściskania w prasie ) płatków róży w obecności czystego oleju warzywnego, w którym rozpuszczała się esencja olejku z róży, napełniając olej zapachem i cennymi składnikami świeżych płatków róży. Dzisiaj większość olejków różanych jest rozpuszczonym ekstraktem, esencja różana w czystym bezzapachowym oleju warzywnym .

UWAGA: Bułgarska Roza Damascena (o wysokiej zawartości citronelloli) bardzo się rożni od Marokańskiej Róży Centifolia (o wysokiej zawartości etanolu Fenylowego). Mają odmienne kolory, aromaty i terapeutyczne działanie


INNE SPOSOBY ZASTOSOWANIA: Olejek różany pomaga przy astmie, chronicznym bronchicie (chroniczne zapalenie oskrzeli), opryszczka, liszaje, impotencję, blizny, szramy, podrapania, wszelkie choroby skory, zmarszczki oraz problemy i niedomagania natury seksualnej. Przywraca naturalna wibracje komórek naszego ciała do poziomu 66 MHz, co zapobiega chorobom i stawia na nogi nasz system obronny.

STOSOWANIE: Rozpylamy i smarujemy wybrane miejsca na naszym ciele.
WPŁYW AROMATU: Ten przepiękny zapach róży jest upajającym, odurzającym i pięknie działającym Afrodyzjakiem. Pomaga osiągnąć równowagę i harmonie pozwalając pokonać niepewność i brak poczucia bezpieczeństwa. Zapach ten jest stymulujący i podnoszący dla naszego umysłu – tworząc poczucie samoakceptacji bezpieczeństwa i powodzenia .

Różany rytuał - różany zabieg na twarz

- Peeling cukrowy z dodatkiem świeżych lub suszonych płatków róż.
- Masaż olejkiem różanym z wykorzystaniem zasad akupresury i indonezyjskiego masażu pantai laur. Najbardziej atrakcyjnym elementem tego etapu są stemple, które w tym przypadku wykonane są z jedwabiu i wypełnione płatkami róż nasączonymi ciepłym olejkiem różanym.
- Na zakończenie wklepuje się odżywczy krem na bazie wody różanej dostosowany do cery

Ciekawostka;
Otrzymuje się go w bardzo małych ilościach, co wpływa na jego wysoką cenę i ograniczoną dostępność -płatki kwiatów zbiera się rano: między godziną 5 a 9. Ponadto do uzyskania jednego kilograma esencji potrzeba aż 2-3 ton świeżych płatków różanych.

Nie stosować w czasie ciąży

Nie stosować przy alergii i nadwrażliwości na ten olejek

Róże odgrywają dużą rolę nie tylko w kosmetologii i medycynie, ale znane są z literatury, a ich zastosowanie kulinarne i uprawy ogrodnicze również wzbudzają duże zainteresowanie. Malowidła różane można znaleźć już na ścianach egipskich grobowców oraz w starożytnej Grecji. Pomimo tak długiej historii róże nadal są w modzie...

Zobacz także:

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…